QUÈ HAN FET AQUEST CURS ELS GRUPS DE L’ESPAI DE PARTICIPACIÓ ?

Aquest any, l’Espai de participació ha realitzat un procés i recorregut diferent a cada grup: mentre que els infants han estat decidint i reflexionant sobre temes d’igualtat de gènere, els adolescents han muntat el TeenFest, oci d’adolescents per adolescents! Us ho expliquem tot a continuació! INFANTS  El grup d’infants va dedicar tota la primera part…

Aquest any, l’Espai de participació ha realitzat un procés i recorregut diferent a cada grup: mentre que els infants han estat decidint i reflexionant sobre temes d’igualtat de gènere, els adolescents han muntat el TeenFest, oci d’adolescents per adolescents! Us ho expliquem tot a continuació!

INFANTS 

El grup d’infants va dedicar tota la primera part del curs a conèixer-se entre ells i elles i utilitzar mecanismes de diàleg i presa de decisions en col·lectiu per tal d’escollir quin tema volien treballar, què era el que més els preocupava. No va ser fàcil ni ràpid, ja que van sortir molts temes interessants i importants per la infància de Sant Just.

Finalment, van decidir que volen crear un projecte al voltant del tema del gènere i la creació d’estereotips socials entorn a allò que suposadament ha de ser masculí o femení, per tal que els infants puguin tenir el màxim de llibertat possible independentment del gènere que sentin.

De seguida van adonar-se que aquest tema és molt ampli, hi ha moltes maneres d’acostar-s’hi i entendre’l. És per això que el grup ha decidit emprendre l’acció final de cara a l’any vinent, ja que aquest s’han pres el temps per poder formar-se una mica més en la qüestió del gènere. Ho van fer aprofitant unes estades excepcionals de final de curs als Caus de Mura, dins el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Allà van poder fer dinàmiques per extreure el que més els interessa treballar sobre el gènere i van compartir experiències pròpies que van fer palès que aquesta qüestió ens travessa a tots i totes, i des de ben ben joves! I a Mura no només van fer això, sinó que també van aprofitar per conèixer-se i estrènyer encara més els vincles, fent jocs i anant a la piscina!

Esperem que el curs que ve puguin fer un bon procés amb l’eix temàtic que han escollit, i que comparteixin amb la resta d’infants de Sant Just la seva preocupació pels estereotips de gènere!

 

 

ADOLESCENTS

Els adolescents també van fer tota una primera part de propostes i reflexió, i de seguida ho van tenir clar: tenien ganes de poder tenir un espai d’oci nocturn per a gent de la seva edat a Sant Just.

Així que tot el tercer trimestre han estat organitzant el TeenFest, un petit festival de tarda-nit que va reunir totes les ganes i propostes del grup: jugar a ping-pong i volley, fer un taller d’estampació de samarretes i bosses, i acabar amb un concert jove ballant fins tard! A més, es van repartir entrepans, beguda, i fruita, alhora que es duien a terme tallers i activitats.

El dia 1 de juliol es va celebrar l’esdeveniment al Casal Jove, on van venir unes seixanta persones a fer activitats, ballar, i sopar.

Els adolescents de l’Espai de participació van estar com a organitzadors i organitzadores de la festa, encarregant-se per comissions de cada espai i taller, posant música, rebent la banda, informant als joves que s’acostaven sobre què és l’Espai de participació i què era el TeenFest, i tanmateix van gaudir del que elles mateixes havien proposat!

 

I EL CURS QUE VE, QUÈ?

Esperem que el curs vinent els infants transformin totes les seves reflexions i aprenentatges sobre el gènere en un projecte d’interès per la ciutat i els infants que hi viuen!

També caldrà veure si l’iniciativa d’enguany dels adolescents té una segona edició i quina forma pren aquesta, o si pel contrari volen treballar alguna cosa diferent l’any que ve.

En tot cas, ambdós grups començaran el curs amb un nou procés de renovació, i per tant acomiadaran alguns membres que han estat fent molta feina durant aquesta experiència participativa, i acolliran i donaran la benvinguda a nous companys i companyes que entraran a formar part dels grups amb ganes d’aportar la seva visió a Sant Just!

Juliol de 2022, Sant Just Desvern