El grup d’infants ha començat el curs amb molta energia. Us enrecordeu que el mes de juny van explicar que a la tornada de l’estiu explicarien més detalls del que voliem fer com a grup aquest any? Dons atentes que tenen una notícia per donar!
L’Espai de Participació és un grup d’infants i joves −escollits democràticament entre els mateixos infants i joves de la ciutat− que es troben per compartir les seves inquietuds i pensar propostes per millorar la ciutat. Volen fer sentir la seva veu i participar activament en la presa de decisions públiques de la ciutat. Cada any tant el grup d’infants com el d’adolescents pensen què poden fer i per això escullen un tema a treballar o projecte a fer, per contribuir a la millora de la ciutat des de la seva mirada.
Si us diem que els infants de l’Espai de Participació us conviden a la seva paradeta el dia de Sant Just al Carrer, on es farà un TALLER DE CAIXES NIU, UN JOC I MANUALITATS SOBRE ELS OCELLS, quin tema dirieu que han escollit aquest any?
Segur que has encertat. El tema del medi ambient, la natura i la cura dels animals, era un dels temes que es repetia molt en les opinions que van recollir mesos enrere. Voleu que fem una mica de repàs?
Per fer memòria, utilitzarem les vídeo actes perquè així les pròpies membres ens ho expliquen. Començcem!
Com ens van explicar l’Amàlia, el Bru i la Nora al gener, i també el Víctor, la Nora i la Lívia al febrer, els i les representants membres de les diferents escoles de Sant Just (i de la ciutat), després de començar l’any engegant motors, fer una mica de cohesió, i posar acords com a grup, van tenir el gran repte de preguntar als nens i nenes: 1. Què necessiten els infants de la ciutat? 2. Què t’agradaria millorar o canviar de Sant Just?
No és poca cosa oi? La manera d’aconseguir-ho va ser molt variada perquè alguns van recollir aquestes idees amb enquestes i formularis online, apuntant-t’ho a mà, repartint papers entre els companys i companyes que després havien de respondre, i d’altres van posar una bústia a l’escola. La Lia i la Nora ens ho van explicar a la vídeo acta de març. Les maneres que van tenir de participar va ser molt diversa, i com que van tenir la llibertat de fer-ho cadascú com pogués i volgués, va ser molt entretingut. Posar-ho en comú i després compartir en grup com ho havia fet cada membre va ser molt inspirador també. Tothom ho va fer a la seva manera i diferent, i totes van ser igual d’efectives i importants per complir el gran repte. Preguntar a tants nens i nenes no és fàcil. Tu com ho haguessis fet? Vols compartir-ho amb l’EP?
El Gerard, en nom de tot el grup, va agrair la participació a totes les nenes i nens, i a les escoles que van facilitar la tasca de recollir opinions.
A part de recollir opinions, van recollir moltes propostes i idees. Al mes d’abril va ser el mes que van escoltar i llegir totes les propostes dels nens i nenes de Sant Just que van participar. Es van dividir per grups, van classificar les propostes i després van fer el buidatge tenint en compte tot plegat. Com va dir la Lívia, van sortir mooooooooltes moltes propostes algunes relacionades amb l’educació, la natura, la neteja de la ciutat i sobre alguns semàfors problemàtics, per nombrar alguns exemples.
L’Aroha va apuntar les propostes que es repetien i les que ens interessaria més fer com a grup. Com va explicar el Víctor, amb totes les propostes “crearem un tema i aquest tema l’estarem parlant els últims mesos que queden”.
Llegint les respostes dels nens i nenes de Sant Just es van adonar que la natura i el medi ambient era un tema que apareixia moltes vegades. No hi havia cap escola que no parlés del tema… Això vol dir que és un assumpte que interessa i preocupa als infants, no creieu? Per això han escollit la natura com a tema del projecte o acció d’aquest any i fer alguna cosa.
Com ja van explicar mesos enrere, els altres temes o opinions que hi havia també importants s’han traslladat al Just (regidor d’Educació), a la Berta i a la Júlia (tècniques que treballen a l’Ajuntament), que són les encarregades de tenir en compte la veu dels infants i les seves propostes. És per això que al maig van venir a fer-nos una visita i els infants es van reunir amb l’Ajuntament per traslladar tota la informació recollida. D’aquesta manera van poder explicar el que pensaven els nens i nenes de Sant Just i veure quines coses podien fer perquè moltes coses que van sortir era difícil que poguessin fer-ho com a Espai de Participació. Per posar alguns exemples, coses que tenen a veure amb equipaments esportius, piscines, escoles, parcs, urbanisme…Això és cosa dels i les responsables que s’ocupen d’això, no dels nens i nenes de Sant Just. Com molt bé va dir l’Amàlia “A l’Ajuntament els hi hem ficat nosaltres deures”.
Per saber què va passar en aquesta reunió amb l’Ajuntament, la Vega ens explica què van fer: Es va parlar de les coses que es podien fer, quines coses ja s’estaven fent, quines es podien comprometre des del govern, etc. Segons el Bru i la Carlota tot i tractar temes molt importants, va ser una reunió força divertida! Un cop acabada la reunió el grup va seguir pensant sobre què podien fer aquest any. Concretar una idea o acció, no és fàcil i porta el seu temps!
Alhora, com l’Espai de Participació és un grup compromès que es troba per compartir inquietuds i pensar propostes per millorar la ciutat i així participar activament en la presa de decisions públiques de la ciutat, l’Ajuntament va venir a fer-nos una consulta. Sabeu quina? Com explica el Nil, aquest any es faran canvis al Parc Maragall i van demanar l’opinió dels membres de l’espai abans de començar les millores.
A la reunió de juny els i les membres que van assistir van compartir la seva experiència. Si encara no has vist la vídeo acta del més de juny, aquí pots fer-ho! Comença la Marta explicant que participar a l’EP ha sigut divertit a més de ser una experiència diferent perquè coneixes gent nova que encara no havies conegut i fas amics i amigues. La Martina també ens comenta: “M’ha agradat molt participar a l’EP, ha sigut molt emocionant i molt divertit”, i a més destaca que ha fet amigues noves. La Vega, que aquest any s’acomiada de l’EP, perquè ja fa dos anys que participa, diu que aquest any li ha agradat més que l’anterior.
El curs 2024 va acabar amb un grapat d’idees, una d’elles era fer un Scape Room sobre la natura, però finalment es farà una activitat relacionada també amb la natura, la biodiversitat i la cura dels animals. Per una banda, l’acció del grup d’infants tindrà lloc a la paredeta de l’Espai de Participació el dia de Sant Just al Carrer, on es faran activitats relacionades amb els ocells, un dels temes que van sortir i que va escollir el grup, tenint en compte les opinions recollides! Per altra banda, el grup ha preparat uns lemes i missatges de sensibilització que podeu veure en la vídeo acta d’aquesta pàgina, a continuació.
Com sabreu, s’ha aplaçat la jornada del 27 d’octubre, dia de Sant Just al Carrer, al novembre per la previsió de pluja. Estem a l’espera de la nova data, així que en quan sapiguem us informarem millor. Des de ja, esteu tots i totes convidades a la paradeta de l’Espai de Participació el dia de SANT JUST AL CARRER en la que si tot va bé s’oferirà un taller de Caixes niu, un espai on es farà una manualitat sobre els ocells i es podrà jugar a un joc relacionat també amb les aus.
No us oblideu de veure la vídeo acta de la primera reunió del curs. Per qualsevol comentari, dubte, aportació o dirigit als membres de l’Espai de Participació pots escriure a participacio@circulacultura.cat.